Restauracja Dobry Rok
Facebook Tripadvisor

Prowansja to dla niektórych region we Francji, a dla nas coś znacznie cenniejszego, prawdziwa kraina dobrego smaku.

DOBRE WINA
WINA CZERWONE

WINO DOMU ROSSO PIEMONT BARBERA /WŁOCHY

W zapachu intensywne nuty owocowe (czereśnie, jeżyny, owoce leśne) z nutami przypraw i lukrecji. Wino o świeżej strukturze, w smaku harmonijne, miękkie o przyjemnym i długim finiszu. Idealna do mięs, wędlin i serów.

BORGO SALCETINO ROSSOLE/SANGIOVESE, MERLOT/WŁOCHY

Azienda Agricola Borgo Salcetino to niewielka zaledwie 13 hektarowa winnica położona w samym sercu Toskanii w Radda in Chianti. Powstają tu szlachetne wina doceniane na wszystkich kontynentach. Czerwony wpadający w granat. Idealne do grillowanego czerwonego i białego mięsa, drobiu, serów i dojrzałych typowych wędlin. W nosie intensywne, przypomina maliny i wiśnie. Na podniebieniu owocowe, dobrze zbudowane w taniny, aksamitne.

COLLEFRISIO MORRECINE MONTEPULCIANO/MONTEPULCIANO D'ABRUZZO

Producent win Collefrisio bardzo szybko zdobył popularność we Włoszech oraz Europie. Obecnie jego propozycje są cenione również w Azji oraz Stanach Zjednoczonych. Collefrisio Morrecine to wino o bardzo wysokiej koncentracji cukrów, mających swoje odzwierciedlenie w dość dużej gęstości trunku. Dobrze wyczuwalna świeżość owoców, obecność przyjaznych tanin oraz miękki charakter wina sprawiają, że degustacja Collefrisio Morrecine jest czystą przyjemnością. Kolor intensywny rubinowy z fioletowymi refleksami.

DANESE PRIMITIVO PUGLIA/PRIMITIVO/WŁOCHY

Intensywne aromaty owoców leśnych zawarte w winie Danese Primitivo podbiły serca wielu kobiet na całym świecie. Na uwagę zasługuje wyjątkowa, intensywnie czerwona barwa wina, wzbogacona delikatnymi, fioletowymi refleksami. Smak wina jest pełny, silnie owocowy, z mocną odczuwalną śliwką oraz dżemem z czereśni. Danese Primitivo to propozycja wywodząca się z popularnego, legendarnego wręcz szczepu Primitivo. Dużą zaletą wina jest to, że doskonale pasuje ono do szerokiego spektrum potraw. Wyjątkowo elegancka propozycja tego producenta.

CPVINI MADRIGALE PRIMITIVO DI MANDURIA DOCG/PRIMITIVO/WŁOCHY

Zaskakujące i nietuzinkowe, takie właśnie jest Madrigale Primitivo Di Manduria. Każdy kto choć raz je spróbuje, nigdy go nie zapomni. Takie wino to rzadkość – nie powstaje ani przez dodatek alkoholu, ani z suszonych gron, ani nawet z późnego zbioru. Po prostu winogrona Primitivo są tak bogate w cukier, że same z siebie dają wino z lekką słodyczą. Mimo wszystko Madrigale Primitivo Di Manduria jest mile wyważone, gdyż cukier został wyciszony odpowiednią kwasowością. Niezwykle przyjemne wino również dla tych, którzy pijają wyłącznie wina wytrawne. Kolor ciemnej czerwieni z granatowymi refleksami.

LAYA/GARNAHA TINTORERA, MONASTRELL/HISZPANIA

Pełne, intensywne czerwone wino z mocno zaakcentowanym dojrzałym ciemnym owocem, który przeplatany jest nutami czarnego pieprzu oraz przypraw korzennych. Usta pełne, dojrzałe z ciepłą, aksamitną taniną. Wino dojrzewało 4 miesiące w beczkach z francuskiego dębu. Długi owocowy finisz nie pozwala na szybkie pożegnanie z tym interesującym winem.

LA ATALAYA/GARNAHA TINTORERA, MONASTRELL/HISZPANIA

Wino posiada głęboki, rubinowy kolor z fioletowymi krawędziami. Uwodzicielski nos, bardzo dojrzałe jagody, jeżyna, aromatyczne zioła i delikatne, zauważalne aromaty kwiatów. Szczypta wanilii. Usta pełne i intensywne. Dominują aromaty dojrzałych jagód wsparte nutami waniliowymi pochodzącymi z dojrzewania przez 12 miesięcy we francuskich, dębowych beczkach.

JUAN GIL 4 MESES, BODEGAS JUAN GIL/HISZPANIA

Nowoczesne i eleganckie wino z gorącej, południowej części półwyspu iberyjskiego. Trunek o intensywnym, ciemnorubinowym kolorze, zdecydowanie przeważają aromaty owoców leśnych. W ustach eleganckie, raczej wyraziste, wyczuwalne dojrzałe owoce z charakterną taniną, lekko dymny posmak. Idealne do mięs z grilla, rusztu, a także do potraw z grzybami.

PEDRERA MONASTRELL SHIRAZ, DO JUMILLA/ HISZPANIA

Udane połczenie tradycyjnej odmiany z modną kosmopolityczną. Aromaty dojrzałych leśnych owoców z nutą kwiatową. Dobrze zbudowane, zbalansowane taniny. Do zapiekanek mięsno-warzywnych, makaronów, lasagne z mięsem cielęcym, przyprawionych białym pieprzem i szałwią.

SAURUS MALBEC/ARGENTYNA

Rubinowy kolor, owocowe aromaty zdominowane przez wiśnię i jeżynę. Intensywny smak, wino jest dobrze zrównoważone, w smaku wyczuwalna nuta wanilii. Starzeje się 12 miesięcy w beczkach dębowych. Sugestie dotyczące serwowania: polecane do wiejskiego chleba, gulaszu, pieczonych mięs i mięs z grilla.

LA PORFIA GRAND RESERVA CARMENERE/CARMENERE, CARIGNAN/CHILE

Złożone i eleganckie wino z najlepszych parceli należących do winiarni Botalcura. Charakterystyczne dla szczepu zapachy czerwonych strąków papryki z kwiatowym tłem hiacyntów i bzu, ze sporą dawką ładnej owocowości. Bukiet wzbogaca nuta beczkowa, kokosa, wanilii i szlachetnego cygara. W smaku zbalansowane, z wyraźnymi, choć łagodnymi taninami. Pasuje do różnych rodzajów czerwonych mięs, zapiekanek, tart warzywnych i miękkich serów.