mobile-menu-btn

Prowansja to dla niektórych region we Francji, a dla nas coś znacznie cenniejszego, prawdziwa kraina dobrego smaku.

Wina musujące

PROSECCO BRUT INTERIA PRIMA CLASSE DOC / WŁOCHY

Wino o słomkowo - złocistym kolorze, z bardzo efektownym i trwałym perleniem, pochodzące z regionu Veneto. Delikatne, mineralne, bardzo przyjemne na podniebieniu z owocowym lekkim aromatem. Grona: 100% Glera ITINERA - "PRIMA CLASSE, un viaggio alla ricerca del meglio" / ITINERA - "Pierwsza klasa, podróż w poszukiwaniu tego co najlepsze"

PROSECCO ROSE BRUT INITERA PRIMA CLASSE DOC / WŁOCHY

Nowa włoska apelacja - Prosecco Rose, produkowane w/g metody Charmat z dodatkiem Pinota Nero. Lśniąca, delikatnie różowa barwa. Mocny, długi perlage. Piękny kwiatowy aromat. Bardzo przyjemne i owocowe w smaku. Sugestie kulinarne: jako aperitif, doskonałe do pierwszych dań rybnych, sashimi z łososia lub tuńczyka, również z grillowanymi warzywami. Grona: 85% Glera, 15% Pinot Nero

PROSECCO CASA GHELLER DOC

Popularne półwytrawne włoskie prosecco z Veneto w bardzo przyjemnej i orzeźwiającej odsłonie. Słomkowy kolor, w nosie aromaty białych owoców, w smaku gładkie i rześkie. Pianka drobnych pęcherzyków oferuje intensywne doznania. Casa Gheller Treviso to lekko wytrawne wino musujące o dużej owocowości o niezwykle przyjemnym bukiecie. Wykonane w 100% z winogron Glera.

G.H. MUMM BRUT

Jako twórca wina George Hermann Mumm kierował się prostą regułą - tylko to, co najlepsze. W 1875 roku zdecydował się ozdobić butelkę szampana jedwabną, czerwoną wstążką - znakiem najwyższych dostępnych we Francji zaszczytów. Sława tych właśnie butelek sprawiła, że czerwona wstążka stała się symbolem wszystkich szampanów z jego winnicy. Dziś o jakość szampana z czerwoną wstążką dbają utalentowani eksperci, który wybierają najbardziej wartościowe grona. Dominuje zdecydowanie pinot noir, silnie swą obecność zaznacza chardonnay, najbardziej dyskretnie objawia się zaś pinot meunier. Mistrz Piwnicy dodaje do mieszanki co najmniej 20% obj. wina typu reserve, aby dopełnić i zaokrąglić kompozycję. Po wielu miesiącach leżakowania, szampan odwdzięcza się swojemu mistrzowi, stając się przy okazji znakomitym dowodem, że reguła G.H. Mumma obowiązuje zarówno w zakresie terroir, jak i talentu jego następców.