Restauracja Dobry Rok
Facebook Tripadvisor

Prowansja to dla niektórych region we Francji, a dla nas coś znacznie cenniejszego, prawdziwa kraina dobrego smaku.

DOBRE WINA
WINA BIAŁE

WINO DOMU BIANCO FORCOLA / WŁOCHY

MALVASIA 12 E MEZZO / WŁOCHY

Ze spotkania apulijskiego słońca z gronami Malvasia bianca del Salento zrodziło się to bogate intensywnością aromatu i wibrujące nutami wanilii wino. Odnajdujemy w nim owoce tropikalne połączone z miodem i wanilią, natomiast w ustach uderzającą świeżość i równowagę. Dobrze zbudowane, harmonijne i trwałe, wytrawne, ale niezwykle przyjemne w piciu i delikatne jednocześnie.

PROTOS VERDEJO / HISZPANIA

Verdejo to kluczowa odmiana z apelacji Rueda w hiszpańskiej Kastylii i Leon. Wino pochodzi od światowej klasy producenta Bodega Protos. Ukazuje typowy charakter verdejo. Intensywny nos i usta z dodatkiem dojrzałych jasnych owoców. Średniej budowy z odświeżającą kwasowością. Długi przyjemny finisz.

RIESLING SPATLESE LIEBLICH / NIEMCY

Winnica położona na stromych stokach regionu Doliny Mozeli. Jasno-słomkowy kolor ze złotymi refleksami. Na nosie dominują delikatne aromaty żółtych jabłek, limonki z odrobiną nut brzoskwiniowych. Na podniebieniu podobnie jak na nosie prym wiodą charakterystyczne aromaty jabłek i brzoskwiń oraz odrobina cytrusów. Struktura harmonijna. Odświeżająca kwasowość balansuje intensywną słodycz.

BOSCHENDAL LE BOUQUET / RPA

Interesujący kupaż muscata, sauvignon blanc i chenin blanc z wyselekcjonowanych gron zbieranych w 70% ręcznie w ciągu dnia. Pozostała część zebrana pod osłoną chłodnej nocy, aby zapewnić świeżość aromatów. Po fermentacji grona zmieszano aby zwiększyć złożoność i harmonię wina. Wino charakteryzuje się intensywnymi, tropikalnymi aromatami owocowymi - brzoskwinia i ananas połączone z kwiatowym niuansem z zachowaniem lekkiej ostrości.

ANGELES TEARS / RPA

Według legendy anioły, które sfrunęły do winnicy by zwilżyć w winie usta tak zachwyciły się unikatowym smakiem trunku, że uroniły łzy. Płacz to musiał być całkiem rzęsisty, bo każda butelka zawiera 8888 anielskich łez. Najwyraźniej łzy anielskie są słodkie, bo w winie nut słonych nie znajdziemy. Aromaty delikatne, intensywnie pachnące skórką pomarańczową dojrzałą morelą, nektarynką i innymi egzotycznymi owocami. Na podniebieniu lekkie i przyjemnie słodkie. Polecane do lekkich deserów, ciast, lodów i słodkich przekąsek.

GURGO VIOGNIER / WŁOCHY

Wino wytrawne ze szczepu Viognier o jasnożółtym kolorze z zielonkawymi refleksami. Złożone aromaty, które przywołują na myśl morele, pomarańcze, kwiaty akacji. Na podniebieniu jest ciepłe i przyjemne dzięki swojej naturalnej, aromatycznej lekkości z wyjątkowo długim wykończeniem. Dobrze dopasowane do pikantnych potraw azjatyckich, owoców morza i skorupiaków, pieczonego lub grillowanego kurczaka oraz miękkich serów.

LA BAUME ELISABETH VIONIER / FRANCJA

Wino o jasno-żółtej barwie, świeże i eleganckie, o intensywnym zapachu kwiatów cytrusowych, dojrzałej brzoskwini z egzotycznie pikantnymi niuansami. Usta równie aromatyczne, brzoskwinie, morele i dojrzałe jabłka. Wino złożone, które ładnie rozwija się na podniebieniu.

LE RIVE TRAMINER AROMATICO / WŁOCHY

Wino białe wytrawne o delikatnej żółto-słomkowej barwie ze złotymi refleksami. Jego aromat przypomina kwiaty lilii i dojrzałe owoce z elementami akacji i miodu. W smaku intensywne i przyjemne. Miękkie, zrównoważone, pełne w ustach. Idealna harmonia między smakiem a aromatem Wyborne do delikatnych przystawek, ryb, potraw z białego mięsa oraz dań bazujących na warzywach.

DUE UVE / WŁOCHY

Historia firmy Bertani sięga roku 1857, jest zatem prawie rówieśnikiem państwa włoskiego. Dzięki bezkompromisowemu podejściu do kwestii jakości oraz głębokiemu szacunkowi dla tradycji i terroir regionu Veneto stała się jedną z ikon włoskiego winiarstwa. Po zbiorach w początkach września wino jest poddawane fermentacji w stalowych zbiornikach w temperaturze 14 – 16C. Dojrzewa w stalowych zbiornikach max kilka miesięcy Barwa bardzo jasna z zielonkawymi przebłyskami. Bukiet bardzo świeży, dominują w nim pochodzące z sauvignon nuty cytrusów, ziół, brzoskwiń i kwiatów bzu. Na podniebieniu ostre, wyraziste, bardzo orzeźwiające. Podawanie: na aperitif, do sałatek i delikatnych dań warzywnych, zwłaszcza szparagów.

PUIATTI FUN / WŁOCHY

Puiatti to czołowy producent win z Friuli – regionu w północno-wschodnich Włoszech, słynącego ze świeżych i mineralnych win białych. Hasło reklamowe Puiatti to: Save a tree – drink Puiatti, podkreślające programową rezygnację z używania beczek. Po zbiorach w drugiej połowie września wino jest poddawane fermentacji w stalowych zbiornikach w temperaturze 12C bez kontaktu ze skórkami. Dojrzewa w stalowych zbiornikach max kilka miesięcy Barwa bardzo jasna z zielonkawymi przebłyskami. Bukiet świeży, lekko przydymiony, dominują w nim nuty cytrusów, świeżo skoszonej trawy, ziół oraz brzoskwiń i moreli. Na podniebieniu ostre, wyraziste, bardzo orzeźwiające. Serwowane na aperitif, do sałatek i dań z owoców morza. Genialne do szparagów.

CHABLIS TRADITION DAMPT FRERES / FRANCJA

Chablis Dampt Tradition to białe, wytrawne wino typu chardonnay. Posiada niezwykle mineralną strukturę. Posiada nuty agrestu, zielonych jabłek i akacji. W smaku krągłe i rześkie, z długim owocowym finiszem. Doskonałe do ryb, owoców morza i lekkich dań mięsnych.

TURNAU RIESLING / POLSKA

Szlachetny riesling o aromatach zielonego jabłka i cytrusów z delikatnymi nutami melona i jaśminu. Rześkie i chrupkie, z potencjałem na kilkuletni rozwój w butelce. Sprawdzi się do ryb, owoców morza oraz mięs.