mobile-menu-btn

Prowansja to dla niektórych region we Francji, a dla nas coś znacznie cenniejszego, prawdziwa kraina dobrego smaku.

Wina białe

12 E MEZZO MALVASIA BIANCA DEL SALENTO IGP. VARVAGLIONE / WŁOCHY

Ze spotkania apulijskiego słońca z gronami Malvasia bianca del Salento zrodziło się to bogate intensywnością aromatu i wibrujące nutami wanilii wino. Odnajdujemy w nim owoce tropikalne połączone z miodem i wanilią, natomiast w ustach uderzającą świeżość i równowagę. Dobrze zbudowane, harmonijne i trwałe, wytrawne, ale niezwykle przyjemne w piciu i delikatne jednocześnie.

12 E MEZZO, BIANCO BIOLOGICO IPG, VARVAGLIONE / WŁOCHY

Białe organiczne wino, słomkowo-żółte z zielonymi refleksami. Elegancki aromatyczny bukiet przynosi nuty kwiatowe mimozy oraz akcenty owocowe i cytrusowe. Delikatna odpowiednio ułożona kwasowość sprawia, ze wino jest świeże i ma długi finisz.

RIESLING SPATLESE LIEBLICH / NIEMCY

Winnica położona na stromych stokach regionu Doliny Mozeli. Jasno-słomkowy kolor ze złotymi refleksami. Na nosie dominują delikatne aromaty żółtych jabłek, limonki z odrobiną nut brzoskwiniowych. Na podniebieniu podobnie jak na nosie prym wiodą charakterystyczne aromaty jabłek i brzoskwiń oraz odrobina cytrusów. Struktura harmonijna. Odświeżająca kwasowość balansuje intensywną słodycz.

DUE UVE / WŁOCHY

Historia firmy Bertani sięga roku 1857, jest zatem prawie rówieśnikiem państwa włoskiego. Dzięki bezkompromisowemu podejściu do kwestii jakości oraz głębokiemu szacunkowi dla tradycji i terroir regionu Veneto stała się jedną z ikon włoskiego winiarstwa. Po zbiorach w początkach września wino jest poddawane fermentacji w stalowych zbiornikach w temperaturze 14 – 16C. Dojrzewa w stalowych zbiornikach max kilka miesięcy Barwa bardzo jasna z zielonkawymi przebłyskami. Bukiet bardzo świeży, dominują w nim pochodzące z sauvignon nuty cytrusów, ziół, brzoskwiń i kwiatów bzu. Na podniebieniu ostre, wyraziste, bardzo orzeźwiające. Podawanie: na aperitif, do sałatek i delikatnych dań warzywnych, zwłaszcza szparagów.

PUIATTI / WŁOCHY

Puiatti to czołowy producent win z Friuli – regionu w północno-wschodnich Włoszech, słynącego ze świeżych i mineralnych win białych. Hasło reklamowe Puiatti to: Save a tree – drink Puiatti, podkreślające programową rezygnację z używania beczek. Po zbiorach w drugiej połowie września wino jest poddawane fermentacji w stalowych zbiornikach w temperaturze 12C bez kontaktu ze skórkami. Dojrzewa w stalowych zbiornikach max kilka miesięcy Barwa bardzo jasna z zielonkawymi przebłyskami. Bukiet świeży, lekko przydymiony, dominują w nim nuty cytrusów, świeżo skoszonej trawy, ziół oraz brzoskwiń i moreli. Na podniebieniu ostre, wyraziste, bardzo orzeźwiające. Serwowane na aperitif, do sałatek i dań z owoców morza. Genialne do szparagów.

A-MANO FIANO-GRECO PUGLIA IGT / WŁOCHY

Wino powstałe z bardzo ciekawego, połączenia dwóch pulijskich gron. Piękny aromat kwiatów brzoskwini (Fiano), z dodatkiem doskonale poprawiającego strukturę Greco. W finale kiwi i grejpfrut. Uniwersalne aromatyczne wino, otulające zimą, świeże i niezwykle przyjemne latem. Idealnie pasuje do owoców morza, dań rybnych, kurczaka, sałatki, do wiosennych szparagów, a latem do makaronów.

A-MANO FALANGHINA IMPRINT OF MARK SHANNON, PUGLIA IGT / WŁOCHY

Wyjątkowy rezultat projektu "Harmoniculture", w którym 15 - 20 letnie krzewy winogron wzrastają i dojrzewają wśród dźwięków muzyki, otoczone troską i miłością hodowcy. Ta szczególna opieka przekształcana jest w składniki odżywcze, które skutkują powstaniem tego pięknego białego wina. Aromat dojrzałego ananasa przechodzi w jabłka, gruszki, kandyzowany imbir i kwiaty frezji. Nuty migdałów i mandarynek dopełniają złożoności aromatu, który wino uzyskało w procesie bardzo długiej 10 tygodniowej fermentacji w niskiej temperaturze 7°C. Cudowne ciało i przyjemny smak, który bardzo długo utrzymuje się w ustach.

ZIBIBBO TERRE SICILIANE IGT. MGM PRIMA CLASSE / WŁOCHY

Krystaliczna żółto słomkowa barwa z oliwkowymi refleksami. Aromaty tropikalnego melona i kandyzowanych owoców są wspierane przez intensywne mango, kiwi i wiciokrzew, które odnajdujemy w smaku. Naturalna kwasowość zapewnia strukturę i świeżość tego egzotycznego, słonecznego wina.

LE COSTE ROMAGNA TREBIANO DOC, PODERI DAL NASPOLI / WŁOCHY

Lekkie, świeże, owocowe wino o jasno słomkowej barwie. W bukiecie aromaty kwiatów i owoców cytrusowych oraz nuta zielonych jabłek. W smaku zrównoważone, z odpowiednią kwasowością i urzekającą subtelną słonością w posmaku, typową dla gron Trebbiano pochodzących z tego rejonu.

PRALIS VENETO IGT, PALADIN / WŁOCHY

Delikatny a zarazem intensywny bukiet pełen owoców tropikalnych, ananasa, brzoskwini i owoców cytrusowych, a następnie nut roślinnych pieprzu i liści pomidora. Łagodnie wytrawne, przyjemne i trwałe w smaku z wyczuwalną słodyczą, z typowymi nutami owocowymi Sauvignon i nutami mineralnymi Chardonnay. Doskonałe jako aperitif jak i do konwersacji. Sugestie kulinarne: odpowiednie do wszystkich posiłków, idealne do lekkich przystawek, szynki parmeńskiej i skorupiaków.

HIBERNAL 2019 / POLSKA

Wino z rodzimych winogron bogate w aromaty marakui i pomarańczy z akcentami liści czarnej porzeczki. Usta zbalansowane i żywe, o posmaku mandarynki i borówkowego miąższu. Dojrzewające i wyprodukowane w rodzimej Winnicy Turnau. Złoty medal International PIWI Wine Award 2020.

SOLARIS 2019 / POLSKA

Wino z rodzimych winogron z odmiany solaris. Pełne i aromatyczne, pachnące wczesnym jabłkiem i skórką pomarańczową. W ustach gra przyjemnie limonkowa kwasowość, poparta grejpfrutową goryczką. Dojrzewające i wyprodukowane w rodzimej Winnicy Turnau.

RIESLING 2019 / POLSKA

Wino z rodzimych winogron ze szlachetnej odmiany riesling. W zapachu pojawia się miód i świeże drewno wraz z nutami melona i grejpfruta. Usta idą w kierunku jabłkowo-gruszkowym z limonką kwasowością i goryczką cytrynowej skórki. Dojrzewające i wyprodukowane w rodzimej Winnicy Turnau.