Restauracja Dobry Rok
Facebook Tripadvisor

Prowansja to dla niektórych region we Francji, a dla nas coś znacznie cenniejszego, prawdziwa kraina dobrego smaku.

DOBRE WINA
WINA CZERWONE

WINO DOMU ROSSO FARCOLA / WŁOCHY / VENETO I.G.T. MERLOT

BORGO SALCETINO ROSSOLE/SANGIOVESE, MERLOT/WŁOCHY

Azienda Agricola Borgo Salcetino to niewielka zaledwie 13 hektarowa winnica położona w samym sercu Toskanii w Radda in Chianti. Powstają tu szlachetne wina doceniane na wszystkich kontynentach. Czerwony wpadający w granat. Idealne do grillowanego czerwonego i białego mięsa, drobiu, serów i dojrzałych typowych wędlin. W nosie intensywne, przypomina maliny i wiśnie. Na podniebieniu owocowe, dobrze zbudowane w taniny, aksamitne.

COLLEFRISIO MORRECINE MONTEPULCIANO/MONTEPULCIANO D'ABRUZZO

Producent win Collefrisio bardzo szybko zdobył popularność we Włoszech oraz Europie. Obecnie jego propozycje są cenione również w Azji oraz Stanach Zjednoczonych. Collefrisio Morrecine to wino o bardzo wysokiej koncentracji cukrów, mających swoje odzwierciedlenie w dość dużej gęstości trunku. Dobrze wyczuwalna świeżość owoców, obecność przyjaznych tanin oraz miękki charakter wina sprawiają, że degustacja Collefrisio Morrecine jest czystą przyjemnością. Kolor intensywny rubinowy z fioletowymi refleksami.

PRIMITIVO 12 E MEZZO / WŁOCHY

12 e mezzo to czerwone wino wytrawne produkowane z gron szczepu Primitivo we włoskim regionie Apulia. Cechuje się połyskującą, rubinowo-czerwoną barwą i intensywnym aromatem, bogatym w nuty wiśni, czerwonych kwiatów i roślin śródziemnomorskich. Na podniebieniu bogate, o przyjemnej, świeżej kwasowości. Łatwe w piciu, ale przy tym wyraziste, odpowiednio zbalansowane, z długim owocowym finałem.

PRIMITIVO DI MANDURIA MOI / WŁOCHY

Moi czyli Moje zrobiono z gron Primitivo. Barwa rubinowo-czerwona z fioletowymi refleksami. Nos typowy, bardzo intensywny i kojarzący się z czerwonymi owocami na spirytusie, śliwkową konfiturą, z nutami lukrecji i suszonych owoców. Pełne, miękkie, dobrze zbudowane i zrównoważone.

LAYA/GARNAHA TINTORERA, MONASTRELL/HISZPANIA

Pełne, intensywne czerwone wino z mocno zaakcentowanym dojrzałym ciemnym owocem, który przeplatany jest nutami czarnego pieprzu oraz przypraw korzennych. Usta pełne, dojrzałe z ciepłą, aksamitną taniną. Wino dojrzewało 4 miesiące w beczkach z francuskiego dębu. Długi owocowy finisz nie pozwala na szybkie pożegnanie z tym interesującym winem.

LA ATALAYA/GARNAHA TINTORERA, MONASTRELL/HISZPANIA

Wino posiada głęboki, rubinowy kolor z fioletowymi krawędziami. Uwodzicielski nos, bardzo dojrzałe jagody, jeżyna, aromatyczne zioła i delikatne, zauważalne aromaty kwiatów. Szczypta wanilii. Usta pełne i intensywne. Dominują aromaty dojrzałych jagód wsparte nutami waniliowymi pochodzącymi z dojrzewania przez 12 miesięcy we francuskich, dębowych beczkach.

JUAN GIL 4 MESES, BODEGAS JUAN GIL/HISZPANIA

Nowoczesne i eleganckie wino z gorącej, południowej części półwyspu iberyjskiego. Trunek o intensywnym, ciemnorubinowym kolorze, zdecydowanie przeważają aromaty owoców leśnych. W ustach eleganckie, raczej wyraziste, wyczuwalne dojrzałe owoce z charakterną taniną, lekko dymny posmak. Idealne do mięs z grilla, rusztu, a także do potraw z grzybami.

PEDRERA MONASTRELL SHIRAZ, DO JUMILLA/ HISZPANIA

Udane połczenie tradycyjnej odmiany z modną kosmopolityczną. Aromaty dojrzałych leśnych owoców z nutą kwiatową. Dobrze zbudowane, zbalansowane taniny. Do zapiekanek mięsno-warzywnych, makaronów, lasagne z mięsem cielęcym, przyprawionych białym pieprzem i szałwią.

SAURUS MALBEC/ARGENTYNA

Rubinowy kolor, owocowe aromaty zdominowane przez wiśnię i jeżynę. Intensywny smak, wino jest dobrze zrównoważone, w smaku wyczuwalna nuta wanilii. Starzeje się 12 miesięcy w beczkach dębowych. Sugestie dotyczące serwowania: polecane do wiejskiego chleba, gulaszu, pieczonych mięs i mięs z grilla.

GURGO FRAPPATO SYRAH / WŁOCH

Wino czerwone, wytrawne o rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. Złożone ze szczepów Frappato i Syrah dojrzewających na gorącej Sycylii. Wino spędza 6 miesięcy w dębowych beczkach a następnie 6-8 w butelce zanim trafi do sprzedaży. Intensywny aromat i smak owoców z nutą wanilii. Delikatnie pikantne, krągłe na podniebieniu, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami. Doskonałe zup, makaronów, mięs i grillowanych warzyw.

BARDOS ROMANTICA / HISZPANIA

Autorskie wino wytwarzane w jednej z najstarszych winnic rejonu Ribera del Duero. Zbiory odbywają się na przełomie września i października. Wyróżnia się przyjemną, fioletowo-wiśniową barwą. W ustach pełne, tłuste i aksamitne z dominującym posmakiem czarnych owoców leśnych. Świetnie komponuje się z serami i wędlinami. Istny rarytas dla miłośników gatunku.

PRIMITIVO DO MANDURIA IL CARDINALE / WŁOCHY

Złota Linia Il Cardinale powstaje ze starannie wyselekcjonowanych gron Primitivo dojrzewających w samym sercu chronionej strefy Mandurii. Głęboka czerwono-rubionowa barwa, smak okrągły i miękki, przypominający aromatyczną konfiturę z malin. W tle szałwia, goździki, tymianek i wanilia. Wino bardzo identyfikujące się ze swoim terytorium, z potężną strukturą, ale z zauważalną elegancją, która je wyróżnia. Pomimo swojej mocnej budowy pozostaje bardzo przyjemnym i łatwo pijalnym winem, ciepłym i utulającym w smaku. Dojrzewa minimum przez 10 miesięcy w 225 litrowych dębowych beczkach.Wino przeszło fermentację jabłkowo-mlekową.