mobile-menu-btn

Prowansja to dla niektórych region we Francji, a dla nas coś znacznie cenniejszego, prawdziwa kraina dobrego smaku.

Wina czerwone

BAROLO GOCG, ENZO BAROLI / WŁOCHY

Najsłynniejsze wino Piemontu produkowane z winogron Nebbiolo uprawianych w jedenastu gminach DOCG. Eleganckie czerwone wino o wspaniałej strukturze, którą zapewnia mu trzyletnie dojrzewanie, z czego minimum 2 lata w beczkach z francuskiego dębu. Wino o rubinowej barwie z odcieniami granatu i eterycznym, intensywnym zapachu. Wytrawne, pełne, mocne, surowe, ale aksamitne i harmonijne ciało.

12 E MEZZO, PRIMITIVO PUGLIA IGP, VARVAGLION / WŁOCHY

12 e mezzo to czerwone wino wytrawne produkowane z gron szczepu Primitivo we włoskim regionie Apulia. Cechuje się połyskującą, rubinowo-czerwoną barwą i intensywnym aromatem, bogatym w nuty wiśni, czerwonych kwiatów i roślin śródziemnomorskich. Na podniebieniu bogate, o przyjemnej, świeżej kwasowości. Łatwe w piciu, ale przy tym wyraziste, odpowiednio zbalansowane, z długim owocowym finałem.

12 E MEZZO, PRIMITIVO BIOLOGICO IGP, VARVAGLIONE / WŁOCHY

Intensywne organiczne czerwone wino z fioletowymi refleksami przywołującymi świeże czerwone owoce. W nosie nuty owocowe czerwonych i czarnych porzeczek delikatnie łącza się z aromatami gałki muszkatołowej, lukrecji, czekolady i wanilii, uwolnionych po krótkim przebywaniu we francuskim dębie. Niska zawartość alkoholu wsparta delikatną kwasowością sprawiają, że otrzymujemy wino zbalansowane i długie, pozostawiające na podniebieniu nuty kokosu i owoców.

PAPALE, PRIMITIVO DI MANDURIA DOP, VARVAGLIONE / WŁOCHY

Winogrona Primitivo używane do produkcji tego wina pochodza z najstarszych winnic znajdujących się w pobliżu Morza Jońskiego, z krzewów o bardzo niskiej wydajności z hektara, a doskonałej jakości. Barwa intensywna, czerwono-rubinowa z pięknymi fioletowymi refleksami. Aromaty są bardzo intensywne i przypominają konfiturę z owoców czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, kakao i lukrecji. Na podniebieniu okrągłe, gładkie, z długim aromatycznym finałem. To efekt ośmiu miesięcy dojrzewania wina w 225 litrowych dębowych beczkach.

LAYA, GARNAHA TINTORERA, MONASTRELL/HISZPANIA

Pełne, intensywne czerwone wino z mocno zaakcentowanym dojrzałym ciemnym owocem, który przeplatany jest nutami czarnego pieprzu oraz przypraw korzennych. Usta pełne, dojrzałe z ciepłą, aksamitną taniną. Wino dojrzewało 4 miesiące w beczkach z francuskiego dębu. Długi owocowy finisz nie pozwala na szybkie pożegnanie z tym interesującym winem.

LA ATALAYA, GARNAHA TINTORERA, MONASTRELL/HISZPANIA

Wino posiada głęboki, rubinowy kolor z fioletowymi krawędziami. Uwodzicielski nos, bardzo dojrzałe jagody, jeżyna, aromatyczne zioła i delikatne, zauważalne aromaty kwiatów. Szczypta wanilii. Usta pełne i intensywne. Dominują aromaty dojrzałych jagód wsparte nutami waniliowymi pochodzącymi z dojrzewania przez 12 miesięcy we francuskich, dębowych beczkach.

SAURUS MALBEC/ARGENTYNA

Rubinowy kolor, owocowe aromaty zdominowane przez wiśnię i jeżynę. Intensywny smak, wino jest dobrze zrównoważone, w smaku wyczuwalna nuta wanilii. Starzeje się 12 miesięcy w beczkach dębowych. Sugestie dotyczące serwowania: polecane do wiejskiego chleba, gulaszu, pieczonych mięs i mięs z grilla.

FICO GRANDE ROMAGNA, SANGIOVESE DOC, PODERI DAL NESPOLI / WŁOCHY

Czerwone delikatne i miękkie wino z regionu Emilia-Romagna, przyjemne i smaczne zarówno samo, jak i jako akompaniament do wielu potraw. Owocowe, lekko pikantne, z charakterystycznym aromatami wiśni i fiołków. Dzięki miękkim i delikatnym taninom jest winem odpowiednim na każdy dzień.

SYRAH VINO ROSSO ITALIANO, PALADIN / WŁOCHY

Syrah to szczep międzynarodowy uprawiany na całym świecie. Znany ze swoich pikantnych nut, które Paladin interpretuje z wielką elegancją. Delikatnie wytrawne, dojrzałe i naturalnie skoncentrowane wino o bardzo dobrej strukturze i harmonii. Miękkie, ale zdecydowane, demonstruje perfekcyjną równowagę pomiędzy słodkością, kwasowością oraz taninami. Nuty konfitur oraz przypraw dobrze zrównoważone z posmakiem czerwonych owoców dające długi finisz. Sugestie kulinarne: idealne do dań z gotowanym i pieczonym mięsem. Doskonały do wędlin i średnio twardych serów.