POLSKIE LUKSUSOWE WINA MUSUJĄCE
Luksusowe wina musujące z centralnej Polski - JEAN THIERRY SMOLIS
Wyjątkowe wina musujące produkowane są metodą tradycyjną (franc. méthode traditionnelle), czyli mamy do czynienia z podwójną fermentacją – drugi jej etap zachodzi już bezpośrednio w butelce. Dzięki temu procesowi pojawiają się naturalne bąbelki – czyli nie są to wina, które są sztucznie nasycane CO2.
Wina musujące Jean Thierry Smolis posiadają czarujący aromat oraz bogaty smak, w którym wyczuwalna jest wyraźnie miodowa nuta. Są idealne do celebrowania wspaniałych chwil oraz najważniejszych wydarzeń.Polska ziemia, francuska technologia
Winnica Smolis położona jest na terenie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, w miejscowości Brzeziny, w odległości 20 km od Łodzi.
PROSECCO BRUT INTERIA PRIMA CLASSE DOC / WŁOCHY
Wino o słomkowo - złocistym kolorze, z bardzo efektownym i trwałym perleniem, pochodzące z regionu Veneto. Delikatne, mineralne, bardzo przyjemne na podniebieniu z owocowym lekkim aromatem.
Grona: 100% Glera
ITINERA - "PRIMA CLASSE, un viaggio alla ricerca del meglio" / ITINERA - "Pierwsza klasa, podróż w poszukiwaniu tego co najlepsze"
PROSECCO ROSE BRUT INITERA PRIMA CLASSE DOC / WŁOCHY
Nowa włoska apelacja - Prosecco Rose, produkowane w/g metody Charmat z dodatkiem Pinota Nero. Lśniąca, delikatnie różowa barwa. Mocny, długi perlage. Piękny kwiatowy aromat. Bardzo przyjemne i owocowe w smaku.
Sugestie kulinarne: jako aperitif, doskonałe do pierwszych dań rybnych, sashimi z łososia lub tuńczyka, również z grillowanymi warzywami.
Grona: 85% Glera, 15% Pinot Nero
G.H. MUMM BRUT
Jako twórca wina George Hermann Mumm kierował się prostą regułą - tylko to, co najlepsze. W 1875 roku zdecydował się ozdobić butelkę szampana jedwabną, czerwoną wstążką - znakiem najwyższych dostępnych we Francji zaszczytów. Sława tych właśnie butelek sprawiła, że czerwona wstążka stała się symbolem wszystkich szampanów z jego winnicy. Dziś o jakość szampana z czerwoną wstążką dbają utalentowani eksperci, który wybierają najbardziej wartościowe grona. Dominuje zdecydowanie pinot noir, silnie swą obecność zaznacza chardonnay, najbardziej dyskretnie objawia się zaś pinot meunier. Mistrz Piwnicy dodaje do mieszanki co najmniej 20% obj. wina typu reserve, aby dopełnić i zaokrąglić kompozycję. Po wielu miesiącach leżakowania, szampan odwdzięcza się swojemu mistrzowi, stając się przy okazji znakomitym dowodem, że reguła G.H. Mumma obowiązuje zarówno w zakresie terroir, jak i talentu jego następców.